Bestel ‘Lieve Moeder’ HIER
en ontvang een gesigneerd exemplaar

Bestel het boek

Lieve Moeder

Een moeder die goed voor zichzelf zorgt is een geschenk voor haar kind.

Een boek voor de bevlogen, liefdevolle (pleeg)moeder die in de spiegel durft te kijken en vanuit hartsverbinding impact wil maken in het leven van haar kind.

Je vervult het moederschap natuurlijk met heel veel liefde, maar voel je die liefde en waardering voor jezelf ook? Dit boek leert je om goed voor jezelf te zorgen, want opvoeden is voorleven, kinderen bootsen na: met andere woorden, ze doen na hoe jij het doet. Dus niet eerst je kind in balans en dan pas jij. Maak priori-tijd van je kind én jezelf; dat geef je mee.In dit boek geef ik je inzicht in de achtergrond van probleemgedrag van een kind. Ik geef je inzicht in het hechtingsproces, de gevolgen van trauma’s, het niet kunnen uiten van emoties. Door te kijken naar hoe kinderen hun ouders onbewust spiegelen en wat ze nabootsen van ouders kun je grote stappen maken. In dit boek geen kant en klare opvoedtips, maar inzichten waarmee je de oplossing vindt. Volg je hart, want ieder kind is uniek.

Bestel Lieve Moeder

Het boek van Sandra gaat ook over mij. Ik heb als moeder van drie kinderen alle stappen inmiddels meegemaakt en veel goede en soms ook foute stappen gemaakt. Het was helend om te lezen dat er altijd een pad is om te volgen tot verbeteren en dat fouten er net zo goed bij horen. Wat blijft is de liefde die je geeft aan je kinderen en geeft aan jezelf. Sandra’s boek helpt ouders van alle kinderen, pleeg- of eigen kinderen. Als goede raadgever en als een prachtig hart onder de riem. Dank je wel Sandra!

Karin Bloemen

cabaretière & moeder van twee dochters en haar neefje die ze ziet als haar eigen kind.

Als ouder kun je nog zo mooi bedenken hoe je je (pleeg)kinderen wilt opvoeden, maar zodra ze er zijn ontdek je pas dat je vooral jezelf meeneemt. Heb je behoefte aan een liefdevolle blik op je gezinsleven en jezelf? Lees dan de woorden van Sandra, die met een zachte blik naar de wereld kijkt.

Sandii Zachte

Oprichter Kiind Magazine.


Mijn naam is Sandra

Samen met mijn man Dorus woon ik in Berkhout en zijn wij na een lange wens ouders geworden van vijf kinderen. Twee pleegkinderen David en Michelle kwamen bij ons wonen, met ‘rugzakjes’ compleet. Een prachtige en liefdevolle taak waardoor ik elke dag weer leer & groei. Niet lang daarna werden Roy en Gijs geboren en kwam Sep daar snel achteraan.

Ik ben een moeder met een missie; impact maken in het leven van kinderen. Ik ben mindsetmentor voor (pleeg)moeders en begeleidt bevlogen, liefdevolle moeders om hun eigen balans en hun unieke way of life te vinden waarmee ik die impact maakt. Ik heb dit boek met liefde voor moeders geschreven en dit is wat ik met liefde wil delen met de wereld.

Het mooiste wat je kunt zijn is helemaal jezelf. Dat kun jij je kind meegeven; dat je helemaal jezelf mag zijn. Opvoeden is voorleven; kinderen bootsen na, kijken hoe jij het doet.


De 7 hoofdstukken in Lieve Moeder:

1. Hechten

Hechten betekent je thuis voelen in je lichaam, je thuis voelen in je nest en je thuis voelen op aarde. Van veilig hechten tot hechtingsstoornissen; in dit hoofdstuk vertel ik je alles over gezond hechten en de gevolgen als het niet loopt zoals je zou willen. Ik vergelijk het opgroeien, de ontwikkeling van een kind, het proces van hechten met het bouwen van een huis; als ergens iets misgaat in het ‘bouwproces’ gaat de bouw, de ontwikkeling, de groei door. Je kunt opgelopen deuken en scheuren niet overdoen. Ik beschrijf wat je kunt doen en voorbeelden uit mijn praktijk.

2. Spiegelen en nabootsen

Wat is het belangrijkste wat jij je kind wilt meegeven? En hoe geef je dat mee in de dagelijkse opvoeding? Kinderen kijken hoe ouders het doen en bootsen na. Kinderen kopiëren gedrag en gevoelens van jou, ook die onbewust nog in jou leven. In dit hoofdstuk neem ik je met en maak ik je bewust wat je wilt voorleven en hoe je dit in de praktijk meegeeft aan je kind.

3. Probleemgedrag of kwaliteit

Ieder kind, ieder mens, is uniek en óh zo bijzonder. Niet alle kinderen passen in de hokjesmaatschappij of functioneren in ons huidige onderwijssysteem: het unieke individu lijkt over het hoofd te worden gezien. Moeders willen natuurlijk het liefst dat hun kind lekker in zijn vel zit. Als dit niet het geval is door de innerlijke onrust die ‘het niet volledig zichzelf kunnen zijn’ teweegbrengt heeft dit vaak gevolgen voor het zelfbeeld van het kind. In dit hoofdstuk gaan we probleemgedrag van de andere kant bekijken.

4. Laat alle emoties er zijn

Een kind voelt veel emoties en laat die helemaal zien. Verdriet, boosheid, angst, blijdschap, vreugde. Het is belangrijk dat kinderen hun emoties kunnen voelen, benoemen en uiten, want opkroppen uit zich bijvoorbeeld in agressie, paniek, haat, depressie. Van huis uit hebben de meesten van ons niet meegekregen hoe je omgaat met emoties én hoe je ze verwerkt in plaats van ze wegstoppen waardoor ze een blokkade kunnen vormen op emotioneel en fysiek gebied. In dit hoofdstuk vertel ik je alles over het uiten van, omgaan met en verwerken van emoties. Denk hierbij oa. ook aan temperamentvolle kinderen die hun emoties voluit tonen, over driftbuien en hoe je daarmee om kunt gaan en over gevoelens die horen bij liefde, verliefdheid en seksuele gevoelens.

5. Als je thuis niet vanzelfsprekend is

Thuis is niet voor iedereen een warm nest. Liefde, warmte, verzorging, voorspelbaarheid en veiligheid zijn niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Er is verwaarlozing, mishandeling, misbruik, ruzie, geweld, verslaving en er zijn verscheurde gezinnen. Niet alle ouders zijn in staat hun pijnen en trauma’s om te zetten in kracht, er energie uit te halen en hun kinderen een liefdevolle, veilige plek te bieden. In dit hoofdstuk beschrijf ik alle grote thema’s die een rol spelen bij pleegkinderen, waarvan een groot aantal bij alle kinderen een rol kunnen spelen. De thema’s die ik hier bespreek zijn trauma’s, loyaliteitsconflicten, hechtingsstoornissen, gedragsproblemen, netwerk van pleegouders en gevoelens van falen bij een breakdown.

6. Een moeder die goed voor zichzelf zorgt is een geschenk voor haar kind

Lieve moeder, Je neemt je (pleeg)kinderen op in je hart en geeft ze liefde. Je begeleidt ze op hun weg en vult hun ‘rugzakje’ met iets moois. Ze horen bij jou tot ze hun eigen weg gaan volgen, op eigen benen kunnen staan en hun leven zelfstandig vormgeven. Voel jij die diepe waardering nog voor wat je allemaal voor je gezin doet of weet je met je hoofd in plaats van met je hart dat je mooie dingen doet? Ik laat je in dit hoofdstuk zien dat je jezelf niet hoeft weg te cijferen om goed voor je kinderen te zorgen. Sterker nog; als je goed voor jezelf zorgt kun je er nog beter zijn voor je kinderen én leef je voor dat zij zichzelf ook belangrijk mogen vinden en niet hoeven weg te cijferen.

7. Wie ben jij nog meer?

De rol van moeder is een van de rollen die jij vervult. Een hele mooie en tegelijkertijd tijdrovende rol. En… wie ben jij nog meer? Je bent ook dochter, vrouw, misschien ook partner, vriendin, werknemer of zelfstandig onderneemster en nog veel meer. Lukt het jou om helemaal jezelf te zijn in al die rollen die je vervult en in je relaties met partner, familie, vrienden en collega’s? In dit hoofdstuk laat ik je zien hoe je ervoor zorgt dat je je hart volgt in de keuzes die je maakt en dat je in al die rollen helemaal jezelf mag zijn. Je bent namelijk prachtig zoals je bent met je mooiste eigenschappen én je unieke eigenaardigheden.

 


Wat deze bevlogen vrouwen zeggen over mijn boek:

Het boek van Sandra gaat ook over mij. Ik heb als moeder van drie kinderen alle stappen inmiddels meegemaakt en veel goede en soms ook foute stappen gemaakt. Het was helend om te lezen dat er altijd een pad is om te volgen tot verbeteren en dat fouten er net zo goed bij horen. Wat blijft is de liefde die je geeft aan je kinderen en geeft aan jezelf. Sandra’s boek helpt ouders van alle kinderen, pleeg- of eigen kinderen. Als goede raadgever en als een prachtig hart onder de riem. Dank je wel Sandra!

Karin Bloemen

cabaretière & moeder van twee dochters en haar neefje die ze ziet als haar eigen kind.

Wat een prachtig boek, speciaal voor pleegmoeders! Eén die niet alleen over het pleegkind gaat, maar de pleegmoeder centraal stelt! En terecht, want er lijkt dan wel geen omvangrijkere, ingewikkeldere, confronterendere taak te zijn op de wereld dan het moederschap, het pleegmoederschap overtreft dat ruimschoots. De zorg op je nemen voor een pleegkind, een kind dat niets “van jou” heeft, maar wel heel veel van je nodig heeft… Sandra is deze uitdaging aangegaan, met heel haar hart en ziel. Met dit boek helpt ze andere pleegmoeders op weg met haar inzichten. Een heel waardevol boek, waarin ze op liefdevolle wijze pleegouders in de spiegel laat kijken en handvatten geeft. De theorie over de ontwikkeling van een (pleeg)kind is heel begrijpelijk uitgelegd en heel compleet, van hechting tot loyaliteit, van trauma tot temperament. De vele voorbeelden zullen heel herkenbaar en bruikbaar zijn en maken het boek extra vlot door te lezen, hoewel het aan te raden is er de tijd voor te nemen, jezelf er de tijd voor te geven, want jij staat centraal!

Martine Meester

Gedragswetenschapper Pleegzorg en Systeemtherapeut

Lieve moeder, een passende titel voor een praktisch boek wat lekker weg leest. Ouderschap is zoveel meer dan opvoeden alleen! Op welke manier een kind ook in je leven komt, als je het in je hart sluit ontstaat er een aardverschuiving waar je je vooraf onmogelijk op voor hebt kunnen bereiden. En toch is het in onze maatschappij normaal dat je die verandering maar even doorstaat. Het liefst ook zo individueel mogelijk want stel je voor dat mensen denken dat je er niet tegen op gewassen bent. Gelukkig is er de laatste jaren ook een andere stroming binnen het ouderschap op gang aan het komen. Samen zorgen, samen delen en samen werken om kinderen op te laten groeien tot wie ze zelf willen zijn. Het boek van Sandra is een mooie aanvulling op deze beweging. Een goede mix van theoretische onderbouwing en praktische voorbeelden, tips en opdrachten. Maar vooral een pleidooi voor zelfzorg, liefde voor jezelf en respect hebben voor elkaar en elkaars overtuigingen. Het kunnen zien van je kind als mens en alle behoeften en uitdagingen die daarbij komen aan durven gaan. En dat vooral samen, met elkaar vormen de bouwstenen vanzelf een huis en kunnen we het opknappen zoals we dat zelf graag zouden willen. In Afrika zeggen ze niet voor niets “It takes a village to raise a child.” Lieve mama Sandra, bedankt voor je inspirerende woorden en jullie aanwezigheid in ons leven!

Marije

Jeugdzorgwerker

Wauw, Sandra, net je boek gelezen, het is geweldig! Zo’n mooie samenvatting van alles hoe het echt zit met kinderen. Mega trots op jou!! De tekst is helder, praktisch, goede voorbeelden erbij en ook die stappenplannen maken het lekker lezen. De energie klopt he-le-maal, is praktisch en totaal niet zweverig (had ook niet anders van je verwacht)! Je gaat hier heel veel moeders super blij mee maken!!!

Regina Nieuwhof

Energiek in Business Mentor

Je bent een bestseller aan het schrijven! Maar echt. Dit is van zoveel waarde voor moeders. Zeker als je kijkt naar hoe vaak iets niet uitgesproken durft te worden door moeders. En dat ze niet weten waar ze dan naartoe kunnen voor constructief advies, zonder oordeel.

Kirsten Boersma

Business & Marketing Mentor

Als ouder kun je nog zo mooi bedenken hoe je je (pleeg)kinderen wilt opvoeden, maar zodra ze er zijn ontdek je pas dat je vooral jezelf meeneemt. Heb je behoefte aan een liefdevolle blik op je gezinsleven en jezelf? Lees dan de woorden van Sandra, die met een zachte blik naar de wereld kijkt.

Sandii Zachte

Oprichter Kiind Magazine

Lieve moeder. Tja, dan voel ik me aangesproken. Want hoe vaak krijgen we complimenten en waardering? Hoe vaak geef ik mezelf een compliment? Waardeer ik mezelf wel als vrouw, als moeder? Het boek van Sandra liet me zien dat schuldgevoelens niet nodig zijn, dat je fouten mag maken, dat je hard kunt werken, dat je lief mag hebben, dat kinderen tegen je opkijken juist als ze helemaal jezelf bent en goed voor jezelf zorgt. Het is oké, lieve moeder. Het is zo fijn als iemand dat tegen je zegt. En Sandra zegt het. Naast alle voorbeelden uit de praktijk, tips en theoretische kennis inspireert Sandra om te gaan voorleven, zodat jouw kind een voorbeeld heeft voor het leven.

Susanna Florie

Uitgeverij Leessst

Dit is een prachtig boek dat vertrouwen geeft aan alle dappere moeders. In deze tijd van veranderingen kun of wil je als moeder niet altijd in de vertrouwde voetsporen van je eigen moeder treden, maar ook op zoek kunnen naar je eigen sporen! Jouw boek geeft moeders het vertrouwen op pad te mogen gaan in een proces van bewustwording, dat inzicht biedt in je eigen mogelijkheden en behoeften. In openheid en liefde, gewoon zoals je bent.Niet meer en niet minder, dan is het goed! Van harte aanbevolen.

Jeannette Cramer

Docent Westfries Vrijeschool Parcival

 

Wat deze bevlogen pleegvader zegt over mijn boek:

Lieve moeder Sandra, Wat heb jij een mooi boek geschreven! De titel van het boek is: Lieve moeder maar er had net zo goed Lieve vader kunnen staan. Het is allemaal erg herkenbaar wat je schrijft, maar je staat er allemaal vaak niet bij stil. Door jouw boek wordt je er weer bewust van gemaakt van de dingen die je doet of laat en wat belangrijk is in het leven. Je weet dat onze pleegzoon een jongen is met een flinke rugzak. Ik ben erg geneigd om veel voor hem te doen, zijn emoties over te nemen, te oordelen en hem allerlei adviezen te geven. Ik ben dus erg hard aan het werk en dat terwijl ik er alleen maar hoef te zijn. Wat ik ook erg mooi vind uit je boek is dat het belangrijk is om naar het mooie in het kind te kijken en het kind als uniek mens te zien. Dat ieder mens zijn emoties en gevoelens mag laten zien. En dat is voor mij als pleegvader en leerkracht ook erg belangrijk. En ook om te luisteren met volle aandacht, zonder oordeel en zonder in te vullen. Maar wat zijn we snel geneigd om dit wel te doen. Daarom moet je jouw boek stap voor stap lezen. Erover nadenken en er mee aan de slag gaan. Elke lieve vader en lieve moeder verdient dit boek

Marc van Roessel

Pleegvader

Bestel ‘Lieve Moeder’ hier en ontvang een gesigneerd exempaar

Bestel het boek