Download mijn e-book over mijn Lief-methode en ontdek what’s in it for you!

Liefdevol begrenzen

Waar begrens je je kind & waar begrens jij jezelf?

Ik ga er vanuit dat elke moeder wel eens ontploft….. toch? We zijn allemaal mensen, we zijn wel eens moe, inconsequent en als je terugkijkt ontdek je dat je al voor je ontploffing je grenzen niet duidelijk hebt aangegeven waardoor dit het resultaat was… ook herkenbaar?

Waar het gaat over een gevaarlijke autoweg oversteken geven we die grens duidelijk aan; we houden ons kind bij de hand om samen de weg over te steken en leren ze stap voor stap hoe je dat doet en laten stap voor stap ons kind steeds een beetje lossen tijdens deze leerweg, maar zijn we altijd zo duidelijk? En waar mogen ze dan wel zelf hun grenzen ontdekken?

Om grenzen te ontdekken is ruimte nodig. De huiskamer, de tuin, een veilige plek waar je niet alles ‘speelproof’ hoeft te maken, zodat je kind kan ontdekken wat wel en niet mag & wat de gevolgen zijn als hij over die grens heen gaat. Haal dus niet alle vazen en bloempotten weg, maar vertel je peuter dat die niet voor hem zijn. En natuurlijk trekken ze op een dag de bloempot of vaas van de vensterbank zodat ze ontdekken en ervaren wat er gebeurt als ze het wel doen…. Ze schikken, doen zichzelf mogelijk pijn; wat een mooi leermoment is dat!

In de keuken zijn ook ‘gevaren’, maar ook daar kun je ze begrenzen, vertellen wat niet mag, maar ook leren hoe je er dan wel mee omgaat. Onze kleuters willen graag helpen in de keuken en krijgen dan wel goede – scherpe – messen. Ik laat ze zachtjes voelen hoe scherp het puntje is en weten dat het menens is als ik ze uitleg dat we hier voorzichtig mee omgaan. En natuurlijk geef ik ze geen harde wortels en pompoenen om te snijden, maar komkommer kunnen ze echt wel! En natuurlijk blijf je erbij en blijven de messen op het aanrecht en zwaaien niet in de lucht. Maar je kunt je kind veel leren door te ervaren en je mag ze begrenzen; liefdevol maar duidelijk.

Slaan en schoppen

Als je kind jou of zijn broertje, zusje of vriendje slaat jou uit frustratie, voel jij vaak waar de frustratie vandaan komt. Je snapt waarom, je weet waar de boosheid vandaan komt. Maar dan…
Je kind begrenzen en opkroppen? Die woede moet er op een of andere manier uit, maar hoe pak je dit aan?

Stappenplan:

  1. Vaak zie je wel wanneer je kind zijn woede opstapelt en mogelijk kun je de klappen die hij uitdeelt voorkomen of zijn hand/ voet stoppen door die vast te pakken. Ik vind dat je daar duidelijk je grenzen in aan mag geven.
  2. Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van je kind kun je hem uitleggen – op een rustig moment – en afspreken met je kind dat we elkaar geen pijn doen.
  3. Luister ook goed naar je kind en stel hem vragen hoe hij zich voelt/ voelde. Geef ruimte aan zijn gevoel.
  4. De boosheid, frustratie, energiebom moet eruit, maar liever niet in de vorm van slaan of schoppen. Mogelijk kan samen stampen in de gang, springen op een trampoline of gewoon buiten spelen in de aarde – de aardende, afvoerende en rustgevende werking doet wonderen.
    Grote kans dat je kind – na het herhalen van deze stappen & afhankelijk van de leeftijd – zelf inzicht krijgt in zijn boosheid, zelf inzicht krijgt in zijn gevoel en naar je toe komt en aangeeft dat hij boos is; hoe mooi!

En dan de grenzen die je kind zelf aangeeft, bijvoorbeeld:
‘Ik wil geen kus geven aan oma’

Je kind wil oma geen kus geven, geen hand geven aan visite die komt of gaat, bekende situaties? Hoe ga je om met deze persoonlijke grens en welke gevolgen heeft het als je die niet respecteert?

Ikzelf heb deze grens altijd gerespecteerd, want…

Als onze kinderen het sociale leven en het liefdesleven gaan ontdekken hoop ik dat ze ook hun grenzen aangeven, niet over hun eigen grenzen heen laten gaan en die van anderen respecteren. Hoe leren ze dat?

Juist… dat leren ze niet dan pas, dat leren ze gedurende hun hele leven. Door hun grenzen nu te respecteren, door ze baas te laten zijn over eigen lijf leren ze dat. Tijdens spelen en stoeien leren we ze ook altijd; als je iets niet wil, geef dit dan duidelijk aan. Zeg bijvoorbeeld ‘stop hou op’. En we begrenzen de andere kinderen dat ze die grens ook echt respecteren, luisteren en stoppen als een ander aangeeft dat hij/ zij iets niet wil.

Grenzen leren ze spelenderwijs kennen.

EN ze leren van ons. Ze leren ervan hoe wij dat doen.
Als moeder leef je voor én geef je leiding; jij geeft grenzen aan, liefdevol maar duidelijk.

Opvoeden is voorleven; geef jij jouw grenzen duidelijk aan?

Zeg jij weleens NEE tegen een uitnodiging of een opdracht als je er geen zin in hebt of geen energie voor hebt?

Geef jij tijdig in rust je grenzen aan naar je kind en niet meer wachten je tot jouw kookpunt is bereikt?

Als ik ‘ontplof’ en terugkijk kom ik keer op keer tot de ontdekking dat ik al enkele stappen daarvoor mijn grenzen niet duidelijk heb aangegeven, waardoor ik tot een kookpunt ben gekomen.

&

Biedt je dan je excuses aan? Vertel je jouw kind dat je niet trots bent op je ontploffing, op je gedrag? Ook hier geldt; opvoeden is voorleven; kinderen kijken en leren van hoe wij dat doen!

Wat wil jij je kind meegeven? Heb jij je missie en visie helder voor ogen zodat je weet waarom je keuzes maakt? Een heldere missie zorgt voor focus.

Voel jij je zelfverzekerd om leiderschap te pakken en in te schatten welke verantwoording jij je kind kan geven, waar je begrenst omdat jij de situatie beter kan inschatten en je kind dat nog niet kan?

In mijn programma – De Puur (Pleeg)moederschap Academie bied ik jou de tools aan tot zelfscholing. Zelfscholing die leidt tot zelfvertrouwen, zelfinzicht, zelfbewustzijn.

De Puur Pleegmoederschap Academie is voor moeders met een missie, moeders, pleegmoeders, adoptiemoeders die in verbinding met hun hart & kind impact willen maken in het leven van hun kind met de L.I.E.F.-methode.

Ik leer jou je authentieke zelf te zijn, je bewust te zijn van jouw missie & begeleid jou hoe jij komt tot zelf-liefde, zelf-acceptatie en zelf-vertrouwen als basis voor jouw authentieke leven. Ik leer jou wat je nodig hebt om te WORDEN WIE JE WILT ZIJN.

Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter jij weet wat je vaardigheden en talenten zijn, des te groter zal je zelfvertrouwen zijn.
Des te gemakkelijker zal het zijn om je eigen pad te bewandelen in het leven.

Met de LIEF-methode leer ik jou HOE jij een powermama wordt; Liefdevol, energiek en vol focus op jouw missie.

Het mooiste wat je kunt zijn, is helemaal jezelf. Het mooiste wat jij je kind mee kunt geven, is dat je helemaal jezelf mag zijn. Opvoeden is voorleven.

Dat is exact wat we samen in 90 dagen gaan bereiken in mijn Puur Pleegmoederschap Academie.

Ik bied jou de tools omdat jij het waard bent om vol liefde en energiek te vlammen, maar jij moet het echte werk zelf doen!

Ik leer jou HOE en als jij klaar bent om jouw stappen te zetten, te groeien naar WIE JIJ WILT ZIJN garandeer ik je dat dit LIEF-changing zal zijn voor jou en je gezin!

Doormodderen zoals het nu gaat of wil je MEER dan dit?

Wil je meer weten over mijn programma – De Puur (Pleeg)moederschap Academie waarin ik moeders met een missie in 90 dagen leer HOE. Wil je weten of dit programma is wat jij nodig hebt? Stuur mij een berichtje met ‘PUUR’ en ik neem contact met je op om samen te ontdekken of ik degene ben die jou verder kan helpen.

Liefs

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *