Download mijn e-book over mijn Lief-methode en ontdek what’s in it for you!

Verslaafd aan ‘zwarte schermpjes’…

Verslaafd aan ‘zwarte schermpjes’…

Smartphones, Tablets, Computers, Televisie.

Alle hedendaagse mogelijkheden met alle verleidingen.

Onze oudsten hebben inmiddels al heel wat jaren een eigen telefoon en andere attributen waarmee vooral David zichzelf uuuuuuren kan vermaken.

Ik kon mij er ernstig aan storen. Het is nooit klaar, oneindig durende spelletjes, oneindig scrollen op social media, de ene video volgt automatisch op de voorgaande; het houdt nooit op tenzij je het ZELF stopt.

En dan met een schildpadruggetje – in een slechte houding – kijken, staren – voor je ogen ook geen verbetering. Er zijn al talloze effecten bekend op de gezondheid op lange termijn, maar verbannen uit ons moderne leven is onhoudbaar. Het heeft ook voordelen en we doen er zelf ook ons voordeel mee tenslotte.

Hoe ga je hiermee om als ouder & hoe doe je het zelf? Opvoeden is voorleven; welk voorbeeld geef je je kinderen mee?

Pffff… best een pittige uitdaging toch? Je kind liefdevol begeleiden, begrenzen, leren om gaan met… maar hebben wij zelf al ontdekt om te gaan met de moderne mogelijkheden? Begrenzen wij onszelf tegen de oneindige verleidingen?

Het duurde even voor ik mijn draai had gevonden om onze oudere kinderen (tweeling van 17) en de jongste (een van 4 jaar en een tweeling van 5) te begeleiden en helder had wat ik hen mee wilde geven als het gaat om ‘zwarte schermpjes’.

Met David heb ik goede gesprekken gehad. Niet dat die tot dat moment effect hebben gehad, maar we kwamen tot diepgaande gesprekken die wél effect hebben, stap voor stap. En door de fijne gesprekken kreeg ik steeds meer helderheid hoe ik het dan wél wilde kwam er ruimte en begrip;

  1. Via spelletjes heeft hij contact met zijn schoolvrienden. Zij doen ook niet veel anders dan gamen. Soms lukt David om ze enthousiast te maken en af te spreken in het trampolinepark, maar hij wil na school niet als enige ‘niets mogen doen’, terwijl zijn vrienden samen spelen… online. Zo vindt Michelle het op haar beurt heerlijk om via social media te ‘kletsen’ met vriendinnen, die daarnaast veel afspreekt na school om ergens wat te drinken of een filmpje te kijken met elkaar.
  2. David is heel geïnteresseerd in dieren uit de prehistorie, natuurverschijnselen en wetenschap en bekijkt veel filmpjes op internet, zoekt bewust naar informatie; de nuttige kant van de ‘zwarte schermpjes’.
  3. Na lang gamen of ‘Netflixen’ was en is hij vaak ongezellig, niet te genieten kun je gerust zeggen. Ik vroeg hem dan hoe hij zich voelde zodat hij zich bewust werd hoe onprettig hij zichzelf voelde. Ik vroeg dit ook als hij van buiten kwam of uit zijn werk; blij en voldaan. Daardoor lukt het hem steeds vaker om uit eigen beweegredenen te stoppen met zwarte schermpjes, hoef ik hem steeds minder vaak te herinneren aan de tijd, dat het mooi geweest is. Hoe fijn!

En vanuit die ervaringen hebben mijn man Dorus en ik bewuste keuzes gemaakt wat wij de jongsten mee willen geven & wat wij willen voorleven.

  1. De telefoon is voor nuttige dingen; ze mogen een moeder van hun vriendje een berichtje sturen als zij graag willen spelen en een gezellig berichtje inspreken voor de opa’s en oma’s bijvoorbeeld. En laatst vroeg Roy – kijkend naar hoe ons oud papier werd opgehaald – “Mama, waar gaat ons oud papier heen?” Dorus heeft zijn telefoon gepakt en een film over oud papier opgezocht. Leuk en leerzaam!
  2. De televisie is voor eind van de middag en als het echt kak-weer is buiten soms iets eerder. We kijken bij voorkeur Netflix; geen reclame’s (over verleidingen gesproken) en gaat na 1 aflevering over in de volgende, het gaat niet over op iets compleet anders wat je zelf misschien helemaal niet zo geschikt vindt. En we kijken DVD’s. Lekker ouderwets, maar met groot voordeel; een duidelijke grens; af is af.
  3. Ze mogen om de beurt de huistelefoon/ vaste telefoon opnemen en kunnen inmiddels heel netjes opnemen en mensen te woord staan.

Welke keuze jij ook maakt; maak ze bewust en leef voor zodat ‘zwarte schermpjes’ steeds minder een ergernis zijn en leidt tot frustraties voor iedereen 😉

Ga in gesprek met je kind en je partner en ga ontdekken wat jij je kind mee wilt geven.

Liefs

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *